tisdag 22 september 2009

Tidigare avstängd får hoppa i Globen


2004 fråntogs han OS-guldet i Aten efter dopningsmisstankar. I maj i år stängdes han av. Ändå tävlar Ludger Beerbaum i Stockholm Horse Show i november. – Han är en hedersman med stort H, säger organisationskommitténs ordförande Ulf Rosengren.
Tyske stjärnryttaren Ludger Beerbaum är visserligen en ikon inom hoppningen och har fyra OS-guld på meritlistan. Men guldet som skulle ha blivit det femte raka, i Aten 2004, förvandlades till brons efter att hästen Goldfever testats positivt för dopningsmedlet betametason. Som om inte det missade lagguldet vore nog hamnade Beerbaum dessutom i rejält blåsväder när tyska ridsportsförbundet i våras bestämde sig för att ta krafttag mot dopningen.
– Det som hände nere i Tyskland var ett virrvarr. Men han (Beerbaum) har ju aldrig blivit fälld för något och jag känner honom som en väldigt rekorderlig person, säger Ulf Rosengren.
På måndagen stod det klart att Ludger Beerbaum gästar Globen i Stockholm Horse Show. En kontroversiell inbjudan kan det tyckas, med tanke på tyskens bagage.
Efter dopningsmisstankarna 2004 – något som Beerbaum själv förklarade med att medlet ingått i en eksemlindrande salva – har Beerbaum vunnit både VM- och EM-medaljer. I maj stängdes han dock av sedan han i en tv-intervju halvt om halvt erkänt att han tidigare i karriären använt icke tillåtna medel.
”Förr var min inställning att det som inte upptäcks är tillåtet. Men det vi gjorde förekommer inte längre”, sade han då.
I EM i somras deltog han inte, men nu är 46-åringen tillbaka, och vann bland annat huvudtävlingen i tyska Donaueschingen i lördags.
– Han är en levande, och synnerligen aktiv, legend, säger Ulf Rosengren.
– Det som hände 2004 handlade om dålig kontroll från hans sida. Det var en stor händelse och ett stort straff, men jag tycker att hans förklaringar låter plausibla.
Vad svarar du de som finner det märkligt att han kommer till Stockholm?
– Dels är det som hände fem år sedan och fullständigt överspelat. Dels är han en väldigt högt ansedd person.

DN Publicerat 2009-09-21 18:34
Lisa Edwinsson
lisa.edwinsson@dn.se

Foto: Walter Bieri / AP

Inga kommentarer: