fredag 3 september 2010

Norrmännen må skratta åt vad vi inte stoppar i munnen...

... men fakta kvarstår - kosten är en vital del i hur body och mind intigrerar och fungerar. Och han har kanske en sund strategi i detta vår Hamrén som nu tar bort sötsaker och söta drycker ur den meny som presenteras och erbjuds vårt forbollsspelande landslag vid läger och samlingar. Även om vi och norrmännen kan tycka att det låter en aning konstigt att vuxna män och fotbollsproffs måste bli tillsagda vad de ska äta så har ju faktiskt Aftonbladet en poäng i sin fråga: "Nämnde vi att Norge inte har spelat ett mästerskap sedan EM 2000?"
En som verkligen fann balansen häromdagen var Procyklisten Thor Hushovd som med sitt Cervelo Team tog en fin etappseger i Spanien Runt. Spurtstark och som ett levande bevis att "Food is fuel" rammade han mållinjen med sitt karakterisktiska Hushovd leende. Formen på topp alltså inför stundande cykel-VM. Annars har ju cyklingen brottas med just frågan om vad man ska och inte ska stoppa i munnen. UCI har det senaste åren arbetat starkt på sitt antidopingprogram och de antal tester som utförs på de aktiva är massiva. Resultateten låter inte vänta på sig och det är precis detta som faktiskt fått cykling att framstå som en oerhört smutsig sport med många dopingfall och fusk. Men, det är ju helt tvärtom vi ska titta på detta. Att vända på steken - ägget eller den friterade bananen och faktiskt applådera UCI för det rigorösa program som börja ta form och se de positiva testerna som just... något positivt. Att våga ta steget för en dopingfri sport kräver mod. Det kommer även att kräva positiva svar och en rensning av atleter. Vad UCI gör är en förebild för andra förbund och vi önksar att även dessa "vågade" satsa.
Friidrottens stjärnor fortsätter att verbalt uttala sig negativt och utmanade om sina konkurrenter och där har man inga problem med att "ta skeden ur mun". Bolt hävdar fortfarande att han är oerhört oimponerad av Tyson Gay. Även om Bolt förlorat mot Gay båda gånger dessa mötes på DN Galan (2008/10)så ser han ingen direkt konkurrens mellan de två. "Ingen fara, säger Bolt. Detta är inget mästerskapsår, det här är mitt lediga år, så det är inga problem..."
En som vi dock imponeras av är danska tennisspelaren Caroline Wozniacki som visar sin styrka på årets US Open. Vacker, glad och balanserad slår hon hårt och påpekar också mycket riktigt "Jag ger inte bort några gratispoäng. Det är en av mina styrkor"... Snacka om att fått i sig sin havregrynsgröt till frukost.

Inga kommentarer: