söndag 4 januari 2009

Kyrö: "Systematisk dopningskultur i finländsk skidåkning"


Förre tränaren för finska skidlandslaget, Kari-Pekka Kyrö, avslöjar för Helsingin Sanomat att dopningen var både systematisk och känd i det finska skidförbundets högsta ledning.

Det är i den finskspråkiga dagstidningens januaribilaga som Kari-Pekka Kyrö berättar om ett utbrett fusk som pågått länge inom finsk skidåkning. Både under VM i Trondheim 1997 och i Lahtis 2001 manipulerades åkarnas blodvärden systematiskt. Han säger också att det dessutom sanktionerades under tystnad av förbundets toppskikt och flera personer namnges.Enligt Kari-Pekka Kyrö utgjordes "kärngruppen" av Pekka Vähäsöyrinki (tidigare landslagstränare och grenchef), Esa Klinga (förre skidförbunds-vd), Jari Piirainen (nuvarande skidförbunds-vd) och Antti Leppävuori (tidigare landslagstränare och grenchef, som enligt Kari-Pekka Kyrö inte tillhörde "innersta ringen").
- Jag vill dock inte tala om enskilda idrottares medicinering. Jag har ingen lust eller vilja att smutsa ner idrottare. De är systemets barn, lärjungar och slutligen offer. Klart att de också har dragit enorm nytta av det under resans lopp, men jag tycker ändå att huvudsaken är det bakomliggande systemet och ansvaret saknas helt, säger Kari-Pekka enligt Finska Notisbyrån (FNB).
Han gör ett undantag för Virpi Kuitunen som frånåktes spektakulärt av Charlotte Kalla i fjolårets Tour de Ski. Kari-Pekka Kyrö säger att han själv tryckte på en infusionspåse åt Kuitunen i Lahtis-VM 2001 där hon senare skulle avslöjas för dopning, fråntas sina medaljer och stängas av i två år.
- Man kan och måste prata om det ärligt, eftersom hon betedde sig fräckt genom att beskylla sina egna medhjälpare och personal, säger Kari-Pekka Kyrö till Helsingin Sanomat enligt FNB. Just FNB har varit tilltalad i ett utdraget och uppmärksammat rättsfall mot finska skidförbundet. Finska Centralkriminalpolisen utreder för tillfället om skidförbundspersonal ljög i rättegången 1998. Kari-Pekka Kyrö var en av dem.
- Det var ett stort misstag av mig att vara målsägande i den där FNB-grejen. Den kritiken tar jag emot. Att jatt jag då borde ha talat ut och hållit mig utanför. Samtidigt hade det satt en punkt för min tränarkarriär, säger han. Det är inte första gången Kari-Pekka Kyrö berättar om oegentligheter i det finska skidlandslaget. I somras avslöjade han dels att Bengt-Erik Bengtsson (tidigare längdåkningschef i Internationella skidförbundet) mörkat ett blodprov med förhöjt hemoglobinvärde från Virpi Kuitunen. Några dagar senare i juni 2008 sade han till finska tv-bolaget YLE att Finland och Ryssland har haft ett gemensamt dopningsprogram. Det ska han ha fått reda på 1998 då han tillträdde sin chefspost för hela landslaget, efter att ha varit damlandslagets dito under tre år. Kari-Pekka Kyrö dömdes 2004 för mened och smuggling till cirka 150.000 kronors böter. Enligt domen hade han gjort sig skyldig till att från Holland ha smugglat minst 34 doser tillväxthormon och 21 doser av det syreupptagningsförhöjande hormonet epo som man kan dölja med läkemedlet Hemohes. Under Kari-Pekka Kyrös chefskap testades sex finska skidåkare positivt för hemohes i Lahtis 2001. Kari-Pekka Kyrö fick sparken.

Publicerad 2009-01-03 11:09//DN Sport Ossi Carp

Inga kommentarer: