tisdag 26 maj 2009

Unga tjejer dopar sig i form!

Inför strandsäsongen ökar aktiviteten på de sajter som saluför olagliga dopingpreparat.
– Många tjejer intresserar sig för efedrin i bantningssyfte. De vill ha den här smala Calvin Klein-kroppen med synliga muskler, säger Cecilia Fant på rikskriminalen.
Polisen och tullens beslag av dopingklassade preparat har ökat. En tydlig trend är att användarna blir allt yngre. Och sedan några år finns en ny grupp missbrukare: unga tjejer som snabbt vill fixa formen.
– Man ser på nätet att intresset bland tjejer ökar. De frågar om vilka medel de ska ta för att snabbt gå ner i vikt. Och jag tror det kommer att öka mer under sommarsäsongen. Dessutom ser man att steroider ökar bland kvinnor i USA och då brukar det bli så här, säger Cecilia Fant på rikskriminalen.
Biverkningarna kommer fort
Även Dopingjouren upplever ett ökat allmänt tryck inför sommaren. I april börjar telefonerna ringa.
– Biverkningarna kommer fort hos kvinnor, de börjar byta kön och far väldigt illa av missbruk av anabola androgena steroider. Redan efter ett par, tre veckor kan biverkningarna komma, säger Ann-Mari Thurelius på Dopingjouren.
Hon säger att det fortfarande är en majoritet män som hör av sig till dem. Men 2004 skedde en tydlig förändring med fler samtal från kvinnor som fått problem av dopingmissbruk.
– Bland tjejerna är det vanligare att ta medel som efedrin och clenbuterol, säger Ann-Mari Thurelius.
Förbjudna i Sverige
Clenbuterol och efedrin klassas som läkemedel och är, liksom anabola androgena steroider (AAS), förbjudna att köpa och sälja i Sverige. Efedrin finns i vissa receptbelagda astma- och hostmediciner och är ett centralstimulerande medel som dämpar känslor av hunger och trötthet. Clenbuterol, som är helt förbjudet sedan 1992fördelar om fettet och spränger in det i musklerna.
Cecilia Fant tror att det är kroppsfixeringen som gör att många inte kan motstå den farliga genvägen.
– Det är ett sånt ideal nu, Calvin Klein-kroppen som är lite större än en friidrottare och med deffade muskler som man kan se. Få kan få det på naturlig väg. Och då finns det de som vill ta genvägar, säger Cecilia Fant.
Två grupper av missbrukare
Enligt henne finns det två huvudgrupper av dopingmissbrukare. I den ena gruppen finns personer som ofta är kända av polisen sedan tidigare, ofta för narkotikabrott. Den andra gruppen är ofta yngre personer som tidigare inte begått brott. Många av dem tränar och äter rätt – men kan inte motstå genvägen till den perfekta kroppen och fastnar i en spiral av droger.
– De tar efedrin som bantningmedel, steroider för att få snygga muskler och viagra för att de får problem med potensen. För så är det med steroider, efter ett tag får man ofta problem med lusten, säger Cecilia Fant.
Förutom alla fysiska biverkningar drabbas många som dopar sig av svåra psykiska problem. De blir avtrubbade, ofta med misshandel och våldsbrott som följd.
– För mig är det klart att det finns ett samband mellan steroider och våldsbrott.
Köper på nätet
Dopingpreparaten köps och säljs på nätet. Ofta står servern utomlands och den illegala handeln är svår att komma åt. På olika forum utbyts tips om vilka preparat man ska välja.
– Jag tycker personligen att dopingbrott är lika allvarligt som narkotikabrott. Så jag hoppas att lagen ska ändrat så att maxstraffet blir åtta års fängelse, precis som det är för narkotikabrott, säger Cecilia Fant.

Publicerad: 2009-05-25 Aftonbladet/Vendela --Helena Utter
Foto: Calvin Klein-kroppen – ett ideal för många.

Inga kommentarer: