Efter dopningsskandalerna i sommarens OS ska reglerna ses över.
Ordförande för kommissionen är Arne Ljungqvist. Ett stort steg togs på onsdagskvällen då det offentliggjordes att Capsaicin klassas som dopning.
- Hästsporten har inte riktigt hängt med i svängarna, säger Ljungqvist.
Till sin hjälp i kommissionen kommer han bland annat att ha Sven Holmberg, vice ordföranden i FEI, Internationella ridsportförbundet.
Ljungqvist har en minst sagt diger meritlista. För närvarande är han vice ordförande i Wada, World Anti Doping Agency, och ordförande i IOK:s medicinska kommitté.
Det här blir dock första gången som han jobbar med dopningsfrågor som rör djur.
- När det gäller ryttarna är det inga som helst problem. De går att jämföra med vilken idrottsgrupp som helst. Problemet kommer när vi diskuterar hästarna. En idrottare kan ta ett eget ansvar när det till exempel gäller smärtlindring. Han eller hon kan välja om de ska använda sig av det. Det beslutet kan inte en häst ta, säger Arne Ljungqvist.Han medger att han funderade både en och två gånger när frågan kom om han var intresserad av att leda kommissionen.
- Jag ville kontrollera att mina andra uppdragsgivare inte tyckte att det fanns någon konflikt i att jag tog mig an det här uppdraget, men de var snarare väldigt positiva. Att ridsporten fortfarande är ett steg efter i dopningsjakten förvånar inte Ljungqvist.
- De ska inte känna sig utpekade. Flera andra förbund har inte heller riktigt hängt med.
OS i Aten 2004 blev ett svart mästerskap för hoppsporten.
Resultatlistorna fick göras om sedan det visat sig att både den individuella guldmedaljören Cian O'Connor och tysken Ludger Beerbaum, som ingick i guldlaget i laghoppningen, hade ridit på dopade hästar.
Att ridsporten blev tagen på sängen blev tydligt efter skandalen. Men, efter en skakig start, insåg FEI att något måste göras.Sven Holmberg fick i uppdrag att skapa ett nytt dopningsreglemente.I reglementet, som var klart 2005, skiljer man mellan dopning och otillåten medicinering.Dopning är när hästen får prestationshöjande medel. Då ska avstängningen vara två år. Otillåten medicinering, där huvudsaken är att lindra hästens smärta, ger en avstängning på tre-fyra månader. Det sistnämnda är speciellt för ridsporten och har tillkommit för att värna djurskyddet. Trots FEI:s försök att komma till rätta med sportens problem slutade OS i Hongkong 2008 med en ny jätteskandal.Sex hästar fastnade i dopningskontroller. Fem av dem på grund av medlet Capsaicin. Det utvinns ur chilifrukter och kan både användas för smärtlindring och för retningar i huden för att öka reaktionsförmågan, så kallad kemisk barrering.Skandalen visade att dopningsreglementet måste ses över.
Medlet fanns nämligen upptaget både på listan för otillåten medicinering och dopningslistan.Sven Holmberg har nyss kommit hem till Säffle efter FEI:s konferens i Buenos Aires. Där togs det formella beslutet att tillsätta den nya dopningskommissionen. Arbetet ska inledas redan i december. Men redan på onsdagskvällen kom det oväntade beskedet att innan kommissionens arbete inleds har man genomfört en förändring.Capsaicin räknas, med omedelbar verkan, som dopningsmedel.
- Det fanns ingen anledning att dra ut på frågan. När det gällde det här ville vi agera snabbt, förklarar Sven Holmberg.Kommissionen kommer dock inte att sakna arbetsuppgifter.
- Vi ska göra en ordentlig översyn, säger Sven Holmberg.
Är ni oroliga för att er OS-status ska vara i fara efter de här skandalerna?
- Nej, förutsatt att vi gör något åt problemet. Det är naturligtvis glädjande att Arne Ljungqvist tackat ja till att leda arbetet. Det ger oss möjligheten att knyta ihop vårt antidopningsprogram med Wadas.
Publicerad 2008-11-27 14:59// DN Sport Malin Fransson och Sarah Thunholm
fredag 28 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar