fredag 12 september 2008

Carl Lewis tvivlar på Bolts rekord


Slår du världsrekord i sprintlöpning kommer dopningsanklagelserna hack i häl. Legendaren Carl Lewis ifrågasätter nu Usain Bolts insatser mot bakgrund av Jamaicas dåligt utvecklade antidopningsarbete.
- Jag säger inte att Bolt gjort något men han ska inte få mig att säga att han är fantastisk och sedan åka fast två år senare. Om jag inte tror på det, vad tror då folk i allmänhet, frågar sig Lewis.

I en artikel i Sports Illustrated, som återges i engelska Telegraph, beger sig amerikanen ut på minerad mark. Den hyllade OS-mästaren från Jamaica har gått framåt misstänkt mycket de senaste åren, menar Lewis.
- När folk frågar mig om Bolt säger jag att han kan vara den största friidrottaren genom alla tider. Men en löpare som gör 10,03 ena säsongen och 9,69 den andra, om man inte ifrågasätter det i en sport som har det ryktet den har just nu, då är man en idiot. Punkt.

Lewis var världens ledande sprinter på 1980-talet med bland annat guld på 100 meter, 200 meter och kort stafett vid OS i Los Angeles 1984. Precis samma facit som Usain Bolt nådde i Peking. Lewis var själv ofta anklagad för dopning men fälldes aldrig. Däremot var han den förste att peka ut Ben Johnson som dopad - innan kanadensaren åkte fast 1988.

- Låt oss vara realister. Om man går igenom listan: Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Tyson Gay och de två jamaicanerna har sprungit under 9,80. Tre av dem har testats positivt, säger Lewis till Sports Illustrated.

Lewis ställer sig också frågande till de jamaicanska damernas framfart i Peking-OS.
- Jag är stolt över USA just nu för vi har de bästa oannonserade och mest omfattande dopningstesterna. Länder som Jamaica har inte de slumpmässiga testerna så de kan gå flera månader utan att bli testade, säger Carl Lewis.

Enligt Telegraphs uppgifter testade Internationella olympiska kommittén flera jamaicanska löpare i samband med OS. Inga var positiva.

Publicerad 2008-09-12 20:59 DN Sport Johan Wåhlin

Inga kommentarer: