torsdag 11 september 2008

Doktorsbesök och AntiDopingforskning


Virusasthma är ett begrepp som funnits i mitt liv de senaste 7 1/2 åren. Jag var nybliven mamma och min son knappt 6 månader. Karl är idag 8. Många har resorna blivit då man desperat tvingats in på akutmottagningen. Långa har nätterna varit då man medicinerat var fjärde, ibland upp till varannan timme. Ventoline, bricanyl, pulmicort, ja listan kan göras lång ...lika lång och omfattade som "den röda" kan tyckas. Igår var återbesök och Karl mår utmärkt. En lång tid har nu gått sedan senaste episoden, även om förkylningar och andra virussjukdomar härjat och i Mamma Mias stilla sinne finns en förhoppning om att det nu börjat "växa bort", -Men man frågar sig ju, hur mycket har vi egentligen pumpat i denne lille kille? Vad härjar i dessa små kroppar som konstant utsätts för läkmedelsindustrins nyfunna "mirakelkurer" och vad menar egentligen doktorn med att "jo, det är ett steroidpreparat men än så länge har vi inte sett några bieffeketer" - ÄN! så länge??
Pulmicort, nu med mintsmak!, ett långtgående verkningspreparat som tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för glukokortikoider, men kallas oftast bara steroider eller kortisonläkemedel. En medicin som innehåller det verksamma ämnet budesonid.
I samma veva läser jag forskningsrapporter som fastslår "Den kunskap som finns om olika dopingpreparats verkningar bygger vanligen på enskila case (Korkia, 1997). Det finns inga statistiskt säkerställda studier på de flesta dopingpreparat. Det anses oetiskt att bedriva kontrollerade studier på människor avseende sannolikt farliga substanser, åtminstone i större doser"! Yaiks, doser dessa barn med asthma från spädbarnsålder har fått i sig upp till 8 års ålder måste vara enorma. En puff här, två puffar där. Funkar inte det så släng in lite betapred tabletter eller adrenalin.
Visst fasar vi som föräldrar över vad som händer och kan hända samtidigt som vi tacksamt ser hur våra barns andning återgår till det "normala" och läpparna återfår sin färg.

"Doping- och antidopingforskning; En inventering av samhälls- och beteendevetenskaplig forskning och publicationer 2004-2007"
- Är en kartläggning av samhälls- och beteendevetenskaplig forskning om doping år 2004-07 (feb)och kan beställas genom RF's kundtjänst. Intressant läsning!

Ren Idrott/Mia

Inga kommentarer: