fredag 5 september 2008

Jamaican yams and goodiebags!

Läste precis Jens Littorin´s artikel "Mer krävs för att sänka Jamaicas sprintunder" (DN Publicerad 2008-09-04)där oöppnade paket med tillväxthormon står i fokus och skuggar en misstänksamhet över de framgångar Jamaica hade under Peking OS.

-"Liksom i många andra små och underutvecklade länder har antidopningsarbetet varit eftersatt i Jamaica, men landets parlament har antagit en lag som kriminaliserar dopning och man har även skrivit under Wadas antidopningskod. Under OS tillhörde de jamaicanska löparna dem som dopningstestades flest gånger"

Littorin har helt rätt. Problemet som internationella förbund och WADA måste tackla är hur man skall kunna finna ett system som verkar globalt. I världens finns det en sådär 270 länder. Av dessa har en bråkdel sin egna NADO´s (national antidoping organisation´s och i övriga måste idag WADA samt förbund "lägga" ut dopingtester på kontrakt där oberoende "dopingjägare" lokaliserar atleten och utför testerna. Ett kostsamt och resurskrävande handlingssätt. Att sedan atleterna testas "mest" under ett OS må så vara men det är högst osannolikt att vi hittar positiva fall under själva mästerskapet då doping i systematik används i uppbyggnadsfas.

Noterade dock att enligt Usain Bolts far kommer sonens framgång från naturlig talang och styrka, då menande jamaica potatis, kallad yams. Dessa "knölar" är unika för den region i Jamaica Bolt härstammar ifrån och som publik kan vi bara njuta av dess grund till oerhörda prestationer. ...läste föressten att även Ben Johnson härstammar från samma område på Jamaica. Snacka om snabba knölar! Här ligger Idaho potatis i lä.

Inga kommentarer: