tisdag 7 april 2009

Nya misstankar riktas mot Andrus Veerpalu!

Enligt den österrikiska tidningen Kurier kan så många som 120 aktiva idrottare vara inblandade i dopningsskandalen kring skidledaren Walter Mayer, sportmanagern Stefan Matschiner och blodbanksföretaget Humanplasma.
Bland dem: VM-guldmedaljören Andrus Veerpalu.
Den största stjärnan av de namngivna är den estniske längdskidåkaren Andrus Veerpalu, som så sent som i vintras tog VM-guld. Under OS i Turin 2006 ertappades österrikiska ledare och aktiva med bloddopningsverksamhet och Humanplasma utpekades tidigt som en dopningscentral. Då talades det om cirka 30 inblandade aktiva, men åklagarkontoret i Wien rapporterade i januari 2008 att inga bevis gick att finna.
I förra veckan greps Walter Mayer på nytt anklagad för dopningsbrott begångna mellan 2002 och 2006. Den gångna veckan följde ytterligare gripanden, bland dem Stefan Matschiner. Och tidningen Kuriers rapporter om över hundra kunder inom skidskytte, längdåkning, alpint, simning och cykel gör att dopningshärvan växer.
Veerpalu ska ha vistats i Mayers stuga i Ramsau am Dachstein, som ska ha varit något av en samlingspunkt dit blod och dopingsmedel har kommit från Humanplasma, skriver längd.se. Förutom Veerpalu utpekas bland annat österrikiske längdåkaren Christian Hoffmann. Hoffmann fick inte starta i Svenska skidspelen i Falun eftersom han hade för höga blodvärden. Toppcyklisten Bernhard Kohl, som åkt fast för dopning, har sagt att han och Hoffmann var med i samma dopningscirkel och att han fick sina preparat av Matschiner.

DN Sport: Publicerad: 2009-04-04

Inga kommentarer: