fredag 3 april 2009

Praktikant del 2

Hejhej! :)

Nu är jag här igen :D Jag vet inte riktigt vad vi ska skriva om idag?
Att det snart är påsk och det betyder ledighet! för de flesta i alla fall, inklusive mig :D jag har det till och med så lyxigt att jag har påsklov! Fy bublan va skönt :) Jag ska sporta då har jag bestämt! spring och åka längdskidor om det finns någon snö kvar?

Idag få jag jobba med bloggen! som ni ser :) men även göra en power point presentation om vad Ren idrott vi framför till oss ungdommar, jag försdöker få till en riktig skräckfilm så alla små barn blir livrädd för alla droger! :D

Kunde inte hitta något nytt i Media världen om dopingskandaler. Men igår eller om det var i förr går så stod det om statestik över hur många som använder doping som anabola steroider på gym i sverige. Enligt Aftonbladet så var det var fjärde man och var tionde kvinna(eller något liknande) men enligt DN så var det var 20 man/kvinna som använde doping på gym. De borde kanske granska sina källor?

Jag blev lite nyfiken på anabola steroider och dess biverkningar och det här var den bästa förklaringen enligt mig:
Publicerat på:http://www.lankarna.nu/drog8.htm

Drogfakta 8
Anabola steroider och dopingPreparat

Testosteron är ett manligt könshormon som bygger upp de manliga könsegenskaperna och bygger upp muskelmassan hos den som använder det. Testosteron är en steroid.
Anabola steroider är syntetiskt framtagna preparat som ger muskeluppbyggande effekter men som också har androgena (förmanligande) effekter. Dessa stannar kvar när man slutat att ta preparatet. Preparatet kallas därför också AAS (anabola androgena steroider). Medicinskt används preparatet ytterst begränsat, vid underfunktion av manliga hormoner, vid svåra blodsjukdomar och vid benskörhet hos äldre kvinnor.
Dopingen har istället blivit det område där steroider kommit att användas mest.

Utseende och form

Testosteron och anabola steroider finns att erhålla som tabletter, kapslar och ampuller. Det vanligaste AAS - preparatet på den illegala marknaden i tablettform är metandienon (metandrostrenolon) som säljs i form av runda vita tabletter, de finns även som femkantiga rosa tabletter. De är på 5 mg. De med rysk text på förpackningen kallas i folkmun för ryssar, ryssfemmor eller ryska vitaminer.
Det vanligaste injektionspreparatet är nandrolone decanoate. Injektionspreparaten är idag de vanligast använda.

Effekt

Effekten av dopingpreparaten styrs av faktorer som, tid, mängd och genetisk kod. Det finns uppgifter som visar på prestationshöjande effekter på kort sikt men som samtidigt kan ge biverkningar och innebära att träningsresultaten utan dopingpreparat försämras som i sig gör att man måste fortsätta att ta preparatet för att kunna hålla den stigande prestation man eftersträvar. Aggressivitet och viktuppgång är negativa biverkningar som följer med dopingen. Kombinationen alkohol och doping kan bli ödesdiger när båda kan öka aggressiviteten.

Skadeverkningar

Depression, ångest och sömnstörningar är problem som man drabbas av när man gör uppehåll mellan perioder av steroidmissbruk. Acne förvärras rejält hos personer som använder steroider, har man acne när man börjar missbruka blir effekten många gånger så kraftig att det bildas stora ärr som kommer att bli kvar livet ut.
Förhöjd aggressivitet är inte ovanlig hos steroidmissbrukare. Kraftigt utagerande i situationer som för andra ses som banala kan få ödesdigra följder. Dessa vredesutbrott kan i samband med alkohol förvärras ytterligare.
Tillväxthormonerna försvinner snabbare hos steroidmissbrukare, detta kan orsaka att ej färdigutvecklade tonåringar stannar i växten.

Steroider ger också förhöjda blodfettvärden som har till följd att det bildas kalkavlagringar i blodkärlen, vilket kan leda till försämrad blodcirkulation och även hjärtinfarkt. Könsdriften kan i början öka för att sedan avta helt. När man tar steroider tillbakabildas testiklarna vilket kan göra att man inte får tillbaka normal spermieproduktion och könsdrift.
Den vanligaste fysiska biverkningen är tillväxt i bröstkörtlarna, detta är oftast smärtsamt och måste repareras med ett kirurgiskt ingrepp då det inte går tillbaka av sig själv. Långvarigt bruk av steroider kan ge blodcystor i levern, både godartade tumörer och dödlig cancer finns dokumenterade som följdsjukdomar. När det gäller kvinnor så drabbas de på liknande sätt som ovanstående men de får även en mer maskulint formad kropp med basröst, skäggväxt, clitorisförstoring och menstruationsstörningar.

Fysiska kännetecken

Kroppen blir bullig och uppblåst på grund av vätskesamling i muskulaturen. Uppsvullet ansikte, speciellt kinderna och huden runt ögonen svullnar och blir stram. Acne särskilt på ryggen och axlarna och även i ansiktet. Håravfall och snabb viktökning.

Psykiska kännetecken

Ökat aggressivt beteende i kombination med kort ”stubin” och kraftiga humörsvängningar. Extrem kropps, kost och träningsfixering. Mellan missbruksperioderna är missbrukaren ofta nedstämd, rastlös och har sömnsvårigheter.

Många av er som läser detta kanske undrar varför doping tagits upp i Drogfakta. Verkligheten är att doping i kombination med alkohol och andra droger är ett gissel för de som hamnat i detta missbruk. Doping är en drog som finns i vårt samhälle och det är viktigt att redovisa så många olika droger som möjligt så att vi inte står handfallna då det kommer upp till diskussion om vi hamnar i samtal med andra människor. Om man inte vet vad doping handlar om eller känner sig osäker så kan det vara bra att vi har ett eget material att hänvisa till och det har vi nu i och med detta.


Det var väl allt för idag, Mia eller jag kanske fixar fram lite fler inlägg under dagen :)
Ha det så bra så länge :) och trevlig helg!
MVH Elin

Inga kommentarer: