onsdag 12 augusti 2009

Berlin.Det tuffaste antidopningsprogrammet hittills vid ett VM hotar stoppa sprintstjärnan Asafa Powell!

...samt två andra av Jamaicas OS-medaljörer dagarna innan VM invigs. De tidigare fem dopningsertappade jamaicanerna friades, men är åter under utredning.
Bara tre dagar före VM-invigningen här i Berlin har dopningen redan kastat sin skugga över mästerskapet.
Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) kör här sitt mest omfattande antidopningsprogram hittills vid ett VM. Drygt 1 000 dopningsprov, varav 600 blodprov, ska tas. Därför är IAAF noga med att alla som ska tävla i VM finns på de uppladdningsläger deras förbund arrangerar. Detta för att vara tillgängliga för prov.
Då inte Asafa Powell, tidigare världsrekordhållare på 100 meter, Shelly-Ann Fraser, OS-mästarinna på 100 meter i Peking, samt Sherika Williams, OS-silver på 400 meter inte dök upp på Jamaicas läger i Nürnberg hotas de nu från sitt eget förbund att inte få tävla i VM. Powells agent Paul Doyle sa till Reuters att han inte uppfattat att lägret var obligatoriskt för att få tävla i VM.
– Bara att det förväntades att de skulle vara där. Jag har talat med alla inblandade och de har också uppfattat det så. Ingen av de aktiva har heller uppmanats av IAAF att vara i Nürnberg, sa Doyle.
– Jag sa till Doyle att lägret var obligatoriskt. Kommer de inte till lägret kan de inte delta, sa i sin tur Howard Aris, ordförande i Jamaicas friidrottsförbundet, till Reuters.
De tre friidrottarna plus kortahäcklöparen Brigitte Foster-Hylton, som det också handlar om, tävlar för samma klubb MVP (Maximum Veocity Power) under ledning av Stephen Francis på University of Technology i Kingston. De VM-laddar på ett eget läger i italienska Lignano.
– Jaha, förbundet har sagt att vi inte kan delta eftersom vi inte var på lägret, skrev Williams på sin Facebook-sida enligt Jamaica Observer.
Nu hoppas Doyle att allt ska lösas då han adepter kommer till Berlin.
De fem jamaicaner som ertappades med mentylxanthin vid Jamaicamästerskapen, friades först då medlet inte fanns på listan för förbjudna preparat.
Det fick den jamaicanska antidopningsbyråns disciplinkommitté, Jadco, att direkt överklaga sitt eget beslut.
– Den som tror att de kan delta kan glömma det, säger Neville McCook, bas för för Nord- och Centralamerikas samt Karibiens friidrottsförbund till Jamaica Observer, och pekar på att IAAF ännu inte fått in uppgifter från Jadco och den omständliga process som väntar.
Av de fem aktuella ingår bara Sheri-Ann Brooks, 100 meter, i Jamaicas VM-trupp.

Publicerat 2009-08-11 14:23
Sven Gustavsson
sven.gustavsson@dn.se

Inga kommentarer: