tisdag 18 augusti 2009

Blodpass ska stoppa dopning

Finalfälten på 3 000 meter hinder kan se annorlunda ut i framtiden. Mustafa Mohameds tränare Ulf Friberg vill införa blodpass för att stävja dopningsfusket. - Det verkar bli verklighet redan i höst, säger Friberg till TT.
Under EM i Göteborg 2006 hade hela 23 friidrottare hb-värden över de normala gränsvärdena. Ingen kunde dock fällas för dopning då inga otillåtna substanser kunde hittas i blodet.
- Tydligen gäller det att göra testerna vid rätt tillfällen, det kan röra sig om några få timmar, för att upptäcka dopning med små mängder av epo, förklarar Ulf Friberg.
Flera medaljörer i OS och VM under 2000-talet har kommit från ingenstans och prickat in oanade formtoppar framförallt på medel- och långdistans.
- Det är typiskt för dem som man misstänker, de som springer få internationella lopp och plötsligt får anmärkningsvärda formtoppar. Det har väl snackats mest om de fransk-marockanska löparna, säger Friberg, som är grenansvarig för långdistans, maraton och hinder på Svenska Friidrottsförbundet.
En av få som har åkt fast är den störste marockanske stjärnan, den olympiske 1 500-metersmästaren Rashid Ramzi, som testade positivt för bloddopningsmedlet epo i februari.
- Om man åker fast för dopning i Sverige får man nästan fly landet, men så är det inte i fattiga afrikanska länder. Där är det många som kan ta en chans för att komma ifrån fattigdomen och få ett bättre liv.
Längdåkningen har infört ett system med blodpass, där åkarna testas ofta för att visa vilket hb-värde (hemoglobinhalt) de normalt har i blodet. Ulf Friberg har i flera år varit drivande för att samma system ska införas även inom friidrotten.
- En blodbank håller på att byggas upp och det kan bli verklighet redan till hösten, säger han.
- Jag tycker i alla fall man inte ska få starta på grund av hälsoskäl om man har för högt hb-värde, även om man inte blir avstängd för dopning, det är ju också samma regelverk som inom längdåkningen.
Inom längdåkningen är gränsvärdet för män 170 och 160 för kvinnor. Mustafa Mohameds hb-värde ligger kring 140 och är bara marginellt högre efter en höghöjdsvistelse.
Mohamed själv vill att blodpass ska införas så snart som möjligt:
- Det har varit på gång länge så jag hoppas det blir av snart. Vi inte vad som har gjort att det har dröjt.
På tisdagen avgörs VM-finalen på 3 000 meter hinder och Ulf Friberg är noga med att inte rikta någon misstanke mot de ledande kenyanska löparna.
- Nej, de tävlar hela säsongen och testas ofta. Dem man misstänker är de som inte tävlar lika ofta.

Publicerat 2009-08-17 19:25 Lars Markusson/TT

Inga kommentarer: